Чорний список боржників для виїзду за кордон в Україні ᐈ Чи випустять за кордон з кредитом - Neocredit
14251 

Чорний список боржників для виїзду за кордон – чи випустять за кордон з кредитом в Україні

Зміст
  1. Підстави для потрапляння до реєстру боржників для виїзду за кордон
  2. Чи випустять за кордон із кредитом
  3. Як перевірити наявність заборони на виїзд за кордон із кредитом
  4. Як скасувати заборону виїзду за кордон боржникам в Україні
  5. Способи та терміни зняття заборони
Найбільш відвідуваним держреєстром у нашій країні є Єдиний реєстр боржників, розміщений на офіційному сайті Міністерства юстиції України. Дані про невиконані боргові зобов’язання знаходяться у вільному доступі. Перевірити інформацію про себе може кожен бажаючий за допомогою власних ПІБ та дати народження. Сьогодні в базі містяться відомості приблизно про 2 млн українців, 92% з яких є фізособами. У деяких випадках людям, які перебувають у чорному списку боржників, виїзд за кордон в Україні забороняється. У яких ситуаціях і як скасувати заборону, — розкажуть фахівці Neocredit.

Підстави для потрапляння до реєстру боржників для виїзду за кордон

Причини для потрапляння до ЕРД:

  • Накопичені борги з комунальних платежів. До реєстру внесено дані про власників житла (фізичних та юридичних осіб), які визнані судом боржниками, та за якими проводяться відповідні виконавчі дії. Це питання регулюється ч. 1 ст. 26 Закону про житлово-комунальні послуги.
  • Несплата аліментів. Людина, яка є злісним неплатником аліментів, потрапляє до бази на підставі статті 194 Сімейного Кодексу України. Аналогічно, якщо є прострочений кредит, не випустять на кордон і з боргами за аліментами. По відношенню до боржника має розпочатися судовий розгляд, ініційований позивачем (зазвичай, це мати дитини). Однак це зовсім не обов’язково, достатньо звернутися безпосередньо до виконавця.
  • Неоплачені адміністративні штрафи. Ймовірність, що людину пропустять через кордон, якщо є кредит, існує на відміну від боргів за адміністративними штрафами. До адміністративних відносяться, наприклад, штрафи за порушення правил дорожнього руху. Дії щодо боржників здійснюються відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.
  • Прострочені кредити. Чи можуть не випустити за кордон, якщо є кредит? Так! Люди, які мають заборгованості за кредитами, потрапляють до реєстру після того, як на них відкривається виконавче провадження. Цьому обов’язково передує судовий розгляд. Тимчасове обмеження виїзду із країни продиктовано Законом України «Про виконавче провадження» ст. 18 п. 19.

Чи випустять за кордон із кредитом

Попадання людини в ЕРД не завжди є підставою для обмеження права виїзду за кордон. Якщо позивач не звернувся до суду, а також якщо суд виніс рішення на користь боржника, останній може вільно пересуватися між різними країнами. У разі, коли суд довів вину відповідача, однією з ухвал може бути заборона на перетин кордонів. Таке рішення дозволяє здійснювати контроль за боржником та погашенням його боргових зобов’язань. При цьому спокійно можна виїхати за кордон, якщо є кредит, прострочення або мінусовий баланс по кредитній картці.

Варто сказати, що перед тим, як справа передається до суду, за адресою проживання або роботи людини з боргами надходять попереджувальні листи та дзвінки. У повідомленнях йдеться про те, що необхідно з’явитися до суду за місцем реєстрації. Буває, що відповідача знайти не вдається. І тоді засідання відбувається без його присутності.

У разі боргів за аліментами, судове засідання не призначається. У справу відразу вступають виконавчі органи.

Як перевірити наявність заборони на виїзд за кордон із кредитом

Перевірити, чи випустять за кордон із кредитом, можна в такий спосіб:

  1. Зайти на офіційний веб-сайт Міністерства юстиції України.
  2. Внизу сторінки знайти «Корисні посилання».
  3. Перейти до сайту ЕРД.
  4. Ввести дані, що запитуються: прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, ідентифікаційний код.
  5. У полі «Категорія стягнення» знайти необхідний пункт.
  6. Натиснути кнопку «Шукати».
  7. Система запропонує сформувати документ, який міститиме інформацію щодо ваших заборгованостей.

В результаті ви отримаєте документ, який містить відомості щодо номера судового провадження та виконавця. Якщо заборгованість відсутня, сервіс це покаже. У разі потреби всю отриману інформацію можна зберегти або роздрукувати.

Часто люди дізнаються про наявність у них боргів, коли не вдається виїхати за кордон із кредитом. Тільки після цього здійснюють перевірку, внаслідок якої виявляється, що їхні імена внесені до Реєстру боржників.

На жаль, на офіційному інтернет-ресурсі часто трапляються технічні збої. Та й назвати його зручним досить складно. Тому виникла потреба створити альтернативні способи перевірки даних. Одним із таких є Opendatabot. Це сервіс моніторингу реєстраційних даних, який представлений у вигляді робота для популярних месенджерів — Вайбер і Телеграм.

Щоб здійснити перевірку через бота, необхідно перейти на сайт Опендатабот, вибрати вкладку «Громадянам», натиснути «Підключитися» та вибрати месенджер, яким волієте скористатися. Потім бот попросить надіслати йому ваш податковий номер (ІПН). Якщо ви потрапили до єдиного реєстру боржників для виїзду за кордон, вам повідомлять. Також у Opendatabot є послуга безкоштовного моніторингу. Підключивши її, вам не доведеться самостійно здійснювати перевірки. Якщо ваше ім’я з’явиться в реєстрі, бот відразу ж надішле повідомлення.

Як скасувати заборону виїзду за кордон боржникам в Україні

Ваші дії щодо скасування заборони на виїзд із країни безпосередньо залежать від причини виникнення боргу. Умовно всі заборгованості можна поділити на два основні види — аліментні та не аліментні (кредитний борг, штрафи за порушення правил дорожнього руху, комунальні платежі тощо).

Як діяти у різних ситуаціях:

  1. Щоб виїхати за кордон з боргами за аліментами, необхідно завершити відкрите виконавче провадження та позбутися судової заборони. Для цього потрібно повністю погасити заборгованість разом зі штрафами або звернутися до суду з вимогою переглянути рішення.
  2. Якщо не випускають за кордон із кредитом, штрафами, боргами з комуналки тощо, можна подати апеляційну заяву до суду.

Зверніть увагу, що результатом скасування заборони на виїзд із країни має бути виключення Державною прикордонною службою України відомостей про боржника з реєстру заборон на перетин українського державного кордону. Тому перед тим, як виїжджати за кордон, необхідно отримати офіційну відповідь від прикордонної служби.

Способи та терміни зняття заборони

Щоб відомості про вас зникли із реєстру, необхідно закрити виконавче провадження. Оптимальним варіантом буде позбутися всіх непогашених боргів та звернутися до виконавчої служби. Якщо ваше ім’я потрапило в базу без підстав, вирішити проблему можна тільки в судовому порядку. У такому разі без допомоги кваліфікованого юриста не обійтися. Більшості українців вдавалося досягти справедливості та виїхати за кордон із кредитом завдяки підтримці професіоналів.

Щодо термінів: все залежить від причини виникнення заборони та обраного плану дій. Є кілька варіантів вирішення питання. Перший: ви у повному обсязі виконуєте боргові зобов’язання. У такому разі терміни зняття заборони залежать лише від вас. Другий: вирішення питання у судовому порядку. Судом також береться до уваги причина потрапляння до реєстру. Якщо це прострочені кредити, борги із комунальних платежів, неоплачені штрафи, тоді справа розглядається протягом 2-8 місяців. Таким чином, терміни зняття заборони становлять від 1 до 8 місяців.

Сподіваємось, нам вдалося відповісти на запитання, чи випустять за кордон, якщо є кредит. Ще більше корисних статей читайте на Неокредит!

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Взяти кредит