Чи можна взяти кредит на чужий паспорт ᐈ Що робити, якщо на тебе взяли кредит онлайн - Neocredit
12706 

Чи можна взяти кредит на чужий паспорт – що робити, якщо на тебе взяли кредит

Зміст
  1. Чи можуть оформити кредит без мого відома в банку
  2. Чи можна взяти кредит онлайн на карту іншої людини в Україні
  3. Кредитне донорство
  4. Як уберегти себе від дій шахраїв
  5. Що робити якщо на тебе взяли кредит
  6. Звернутися в МФОПодати заяву в правоохоронні органиПовідомити Департамент кіберполіції Національної поліції УкраїниПодати позовну заяву в судЗвернутися в Бюро кредитних історій
  7. Висновки
З розвитком онлайн-кредитування стало куди простіше взяти кредит на чужий паспорт. Величезна кількість людей мимоволі стикаються з шахрайством і змушені шукати вихід з ситуації, що склалася. На відміну від банків, де для отримання кредитних коштів, потрібна особиста присутність клієнта, сервіси онлайн-кредитування ідентифікують громадян віддалено на підставі фотографій документів. В даному випадку ймовірність оформлення позики залежить від скрупульозності мікрофінансової організації в питанні ідентифікації клієнтів.

Припустимо, ваші документи були вкрадені або загублені, а людина, що їх знайшла, виявилася недобросовісною. В результаті паспорт використовується для шахрайської операції, а вам починають приходити повідомлення про те, що ви взяли кредит онлайн. Перше, що необхідно зробити, як тільки встановиться зникнення паспорта, написати заяву про втрату документа в правоохоронні органи із зазначенням дати. У разі шахрайства, довідка з поліції стане вашим головним доказом непричетності до заборгованості.

У даній статті ми розповімо про найбільш популярні схеми шахраїв з кредитами в Україні і про те, як повинні поводитися жертви махінацій.

Чи можуть оформити кредит без мого відома в банку

Незважаючи на досить серйозну процедуру перевірки особи, оформити кредит на іншу людину вдається навіть у банку. Існує два варіанти, як це провернути. Перший — шахрай намагається змінити зовнішність для максимальної схожості з господарем паспорта. Потім відправляється в найближче банківське відділення і подає заявку на отримання кредиту. Другий варіант — участь у шахрайській схемі співробітника банку. Деякі працівники фінансових установ достовірно знають, як провертати подібні афери і роблять це професійно.

Чи можна взяти кредит онлайн на карту іншої людини в Україні

Ситуація, коли без відома оформили мікропозику онлайн на іншу людину, може виникнути, якщо організація висуває недостатньо жорсткі вимоги до ідентифікації заявника. Однак в більшості випадків при заповненні заявки потрібно не тільки вказати дані документів, але і прикріпити відповідні скани або фотографії. Крім того, прив’язана банківська картка повинна бути взята на ім’я потенційного позичальника. В іншому випадку, в ході перевірки інформації виявиться невідповідність і в отриманні мікропозики буде відмовлено.

Кредитне донорство

Однією з найбільш популярних махінацій з кредитами є кредитне донорство. Його суть полягає в усвідомленому участі людини в шахрайській схемі за грошову винагороду.

В інтернеті можна знайти розповіді людей про те, як вони зустріли старого знайомого з ідеєю прибуткового стартапу. Єдиним нюансом, що не дозволяє втілити його в реальність, опинявся нестача грошових коштів. Тому давній товариш просив оформити позику в банку на розвиток бізнесу. Оповідач погоджувався, реалізація стартапу закінчувалася провалом, а компаньйон зникав у невідомому напрямку, залишивши зобов’язання за кредитним договором на давнього друга.

Опинившись в подібній ситуації, рекомендуємо тверезо оцінити ризики і запросити у партнера нотаріально завірений документ, що зобов’язує його виплатити борг.

Як уберегти себе від дій шахраїв

Щоб уникнути ситуації, коли на тебе оформили кредит онлайн, і не виплачувати чужі борги, рекомендуємо виявляти особливу пильність і дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Не передавати свій паспорт в руки стороннім особам (знайомим і незнайомим).
  • Не допускати попадання в мережу сканованих копій документів.
  • Регулярно перевіряти інформацію про себе в Українському бюро кредитних історій (УБКІ) на наявність нових позик в МФО і банках.
  • При виявленні зникнення паспорта, без зволікань написати заяву про втрату документа в поліцію. Виконавши цю просту дію, людина швидше зможе довести, що не брала мікропозику.
  • Передаючи ксерокопії документів іншим людям, напишіть на них «не для фінансових операцій» і поставте підпис.

Ці поради допоможуть уберегти вас і ваших близьких від участі в шахрайстві з кредитами через інтернет.

Що робити якщо на тебе взяли кредит

Звернутися в МФО

Якщо ви дізналися, що шахраї оформили кредит онлайн на ваше ім’я, насамперед слід з’ясувати, в який саме МФО це сталося і яка сума позики. Потім необхідно звернутися до зазначеної установи з вимогою надати вам нотаріально завірені копії кредитного договору, у якому містяться номер, дата укладення та реквізити кредитора. Також рекомендуємо вимагати документи, що підтверджують, що саме ви були заявником на отримання позики.

Обов’язково повідомте співробітникам мікрофінансової організації, що це шахраї взяли онлайн кредит, а ви ніяких коштів не отримували. По можливості надайте докази того, що гроші на ваш рахунок не надходили. Вимагайте скасувати заборгованість, яка за вами числиться. Всі телефонні розмови з представниками МФО слід записувати на диктофон. У разі, якщо фахівці зроблять неправомірні дії, у вас будуть докази, з якими можна сміливо йти в поліцію.

Подати заяву в правоохоронні органи

Наступний крок — подача заяви в правоохоронні органи. У заяві слід написати, що «аферисти взяли кредит на моє ім’я, використовували підроблені або загублені документи і т.д.». Повідомте представникам поліції, яку сторону в ситуації, що склалася, зайняла мікрофінансова організація. Ці дії необхідні, щоб правоохоронний орган зафіксував факт правопорушення і вніс дані щодо нього до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Повідомити Департамент кіберполіції Національної поліції України

Не зайвим буде звернутися до Департаменту кіберполіції Національної поліції України із заявою, що на ваше ім’я незаконно взяли кредит. Цей правоохоронний орган уповноважений формувати і забезпечувати реалізацію державної політики щодо попередження та протидії кримінальним правопорушенням, які вчиняються з використанням комп’ютерів, інтернету і мобільних телефонів. Це фішинг, онлайн-шахрайство, піратство та інші правопорушення. Махінації з отриманням кредитних коштів за чужим паспортом також знаходяться в його юрисдикції.

Подати позовну заяву в суд

Якщо після перших трьох кроків не вдалося досягти бажаного результату, необхідно подати позовну заяву до суду з вимогою визнати кредитний договір недійсним. Ваш позов буде розглянутий судом з урахуванням правил загального позовного провадження. Щоб здобути перемогу, недостатньо просто повідомити «на мене взяли кредит». Суду будуть потрібні вагомі докази того, що ви не укладали договір, не реєструвалися на сайті МФО і не спілкувалися з її представниками.

Рекомендуємо клопотати до суду з вимогою запросити у оператора стільникового зв’язку, номер якого був вказаний при отриманні позики, дані про місцезнаходження мобільного пристрою, роздруківку дзвінків і смс-повідомлень. А також відправити запит до банківської установи щодо карти, на яку перераховувалися кошти в ході шахрайської операції. Якщо вам вдасться довести, що ні до номера мобільного, ні до картки ви відношення не маєте, суд встане на вашу сторону. Шахраї можуть оформити на вас кредит, але для цього доведеться використовувати власний телефон і банківську карту.

Звернутися в Бюро кредитних історій

Щоб повернути лояльність фінансових установ і виправити шкоду, завдану вашій кредитній історії шахраями, зверніться в Українське бюро кредитних історій (УБКІ). Надайте фахівцям довідку з суду, що підтверджує факт шахрайства, і вимагайте вилучити запис про оскаржену кредитну заборгованість. Це дозволить відновити кредитний рейтинг і без проблем кредитуватися в будь-яких фінансових організаціях. Кожна установа, включаючи, банки і МФО, здійснює перевірку потенційного позичальника в УБКІ, тому важливо, щоб кредитна історія була бездоганною.

Висновки

Як видно, досвідчені шахраї можуть взяти кредит без паспорта, але з паспортними даними на будь-яку людину. Щоб не опинитися в подібній ситуації, необхідно уважно стежити за своїми документами і дотримуватися рекомендацій з даної статті. МФО Неокредит вживає всі необхідні дії, щоб виключити випадки шахрайства. Зокрема, ми використовуємо багаторівневий алгоритм автоматичної ідентифікації та зберігаємо персональні дані клієнтів під надійним захистом. Завдяки цьому, нам вдається практично повністю виключити випадки використання чужих документів.

Якщо ви вирішили перевірити кредитну історію в УБКІ і виявили, що треті особи взяли кредит на мій паспорт, напишіть заяву в службу підтримки Neocredit, вказавши в ній:

  • власні ПІБ;
  • серію і номер паспорта;
  • ідентифікаційний код.

Ми здійснимо перевірку за фактом поданої заяви і, при виявленні факту використання ваших документів іншою людиною для отримання позики, самостійно подамо заяву в поліцію на особу, яка застосовувала ваш паспорт, повідомимо БКІ та колекторів.

Таким чином, ми відповіли на питання «Що робити, якщо на мене оформили кредит?» і закликаємо вас ретельно стежити за своїми документами.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Взяти кредит