Очистка кредитної історії в Україні ᐈ Як поліпшити кредитну історію - Neocredit
10612 

Як очистити кредитну історію – робочі способи покращити кредитну історію

  1. Що таке кредитна історія і звідки вона береться
  2. Які дані містяться в кредитній історії
  3. Скільки зберігається інформація в БКІ і чи можна видалити кредитну історію в Україні
  4. Як перевірити свою кредитну історію
  5. Поширені причини погіршення кредитної історії
  6. Як оскаржити кредитну історію
  7. Як поліпшити кредитну історію
Програма поліпшення кредитної історії вимагає чимало часу і грошей. Добиватися своєї мети слід, використовуючи тільки законні методи. Не варто вірити сумнівним організаціям, які обіцяють видалити інформацію про позичальника з УБКІ. Доступ до даних надійно захищений, тому стерти їх не можуть навіть співробітники бюро. На ділі ви просто віддаєте гроші самозванцям, які безслідно зникають. Єдиний спосіб вирішити проблему — оформляти кредитні договори і успішно їх закривати. Детальніше про цей та інші способи поліпшення КІ читайте далі.

Що таке кредитна історія і звідки вона береться

Спочатку потрібно розібратися, що таке КІ і звідки вона береться, щоб розуміти, як її можна підняти. Отже, це інформація про те, наскільки відповідально і добропорядно позичальник виконував зобов’язання перед кредитором. Вона зберігається в УБКІ — Українському бюро кредитних історій. Ці дані служать для оцінки фінансовими організаціями надійності потенційних клієнтів, а також перегляду умов кредитування окремих громадян. Доступ до них мають великі кредитні установи, тому отримати позику в обхід перевірки неможливо.

Очистити кредитну історію шляхом видалення відомостей про позичальника з реєстру теж не можна. Вона формується на основі взаємодії з банками, МФО та іншими фінустановами. Дані про людину надходять в БКІ в момент, коли вона вперше скористалася позиковими коштами. При чому, як готівкою, так і кредитною карткою. Фінансові організації здійснюють перевірку в момент розгляду заявки. Це дозволяє їм оцінювати потенційного позичальника не за його твердженнями і обіцянкам, а по сформованому кредитному рейтингу.

Які дані містяться в кредитній історії

БКІ володіє персональною і кредитною інформацією про позичальника:

  • ПІБ;
  • дата народження;
  • адреса реєстрації та проживання;
  • ІПН (податковий номер);
  • працевлаштування;
  • дати отримання та суми кредитів;
  • дати погашення;
  • регулярність платежів;
  • прострочення;
  • залишок боргу.

На підставі цих даних формується кредитний рейтинг людини. Саме на нього орієнтуються фінансові організації, приймаючи рішення про видачу позикових коштів. Чим він нижчий, тим менше шансів отримати великий кредит і гірше будуть умови кредитування. Однак якщо числовий показник високий, ви легко отримаєте автоматичну позику на карту. Також у такому разі можна розраховувати на низьку відсоткову ставку.

Скільки зберігається інформація в БКІ і чи можна видалити кредитну історію в Україні

Згідно з чинним українським законодавством, відомості про конкретну людину зберігаються в БКІ протягом 10 років, а потім видаляються з системи. Але навіть якщо в минулому у вас були прострочення, заборгованості або продані кредити, хвилюватися особливо не варто. При розгляді заяви, більшість фіногранізацій беруть до уваги КІ за останні 2-3 роки. Якщо в цей період ви сумлінно виконували взяті зобов’язання, то цілком можете розраховувати на позитивну відповідь.  В Україні дуже мало організацій, які можуть видати позику попри погану КІ. При отриманні відмови в інших установах ви можете оформити позику на картку ПриватБанку в МФО Неокредит.

Увага! Остерігайтеся шахраїв, які пропонують за гроші очистити кредитну історію в Україні.

Якщо вам надійшла пропозиція за певну плату видалити відомості з єдиного реєстру БКІ, знайте, це аферисти. Їх схема така: запропонувати свої послуги, отримати за це гроші, змінити номер телефону і не виходити на зв’язок.

Запам’ятайте: видалити інформацію з Бюро Кредитних Історій не можуть навіть його співробітники.

Це на випадок, якщо шахраї таким представилися. Хоча частіше зловмисники називають себе колишніми працівниками бюро, які можуть, не ризикуючи втратити роботу, виправити кредитну історію. Не дозволяйте їм наживатися на власних неприємностях.

Як перевірити свою кредитну історію

Єдиним достовірним джерелом інформації про потенційного клієнта банки і фінансові організації вважають УБКІ. На сайті бюро можна отримати інформацію безкоштовно і за гроші. Безкоштовно перевірити стан справ можна 1 раз на рік.

Як це зробити:

  • відкрити головну сторінку сайту;
  • ввести номер мобільного телефону і дату народження;
 
  • вибрати месенджер, через який хочете пройти авторизацію;
  • отримати доступ до звіту і ознайомитися з даними;
  • якщо потрібна більш розширена інформація, перейти на сайт партнера МБКІ.

За кожне наступне звернення протягом року доведеться заплатити 50 гривень. Це важлива частина поліпшення кредитної історії. Постійно відстежуючи зміни, ви зможете розуміти, що робити далі. Щоб отримати доступ до звіту, виконайте аналогічні дії, як першого разу. Після вказівки телефонного номера і дати народження, система запропонує внести оплату через LiqPay. Введіть дані банківської картки і натисніть «Оплатити». Після підтвердження оплати, доступ до КІ надає автоматично.

Другий варіант перевірити і надалі поліпшити кредитну історію — відправити письмовий запит до УБКІ на абонентську скриньку 2733, за адресою м Дніпро, Україна, 49300. В заяві необхідно вказати інформацію, яка допоможе ідентифікувати вашу особу: ПІБ, паспортні дані, ІПН, адреса реєстрації. Протягом 2 днів після отримання заявки, вам прийде рекомендований лист з докладним звітом. При отриманні необхідно обов’язково розписатися. Якщо ви вирішили підвищити кредитну історію, але вона відсутня, вам прийде довідка. Переконайтеся, що на ній є підпис і мокра печатка.

Поширені причини погіршення кредитної історії

Найбільш поширені причини поганої КІ:

  • технічна помилка з боку людини або ПЗ;
  • на ваше ім’я взяли кредит шахраї;
  • багаторазові звернення до мікрофінансових організацій;
  • занадто часті спроби оформити позику;
  • прострочення за щомісячними платежами.

Не тільки це впливає на шанси отримати позику. Погашення мікрокредитів раніше покладеного терміну також може позначитися на рішенні фінустанови. Адже в такому випадку, організація не отримує свої відсотки. Через це багато банків і МФО не бажають співпрацювати з позичальником. Тому оформляючи кредит цілодобово, намагайтеся вносити платежі згідно зі встановленим графіком. Ознайомитись з ним можна у кредитному договорі.

Як оскаржити кредитну історію

Якщо ви не згодні з певними даними з кредитного звіту, їх можна опротестувати. Для цього подайте заявку на оспорювання на сайті УБКІ. Виправлення вносяться тільки за умови, що кредитор підтвердив хибність цієї інформації. Якщо фінустанова не схвалить корективи, ви маєте право залишити у відношенні оспорюваних відомостей коментар розміром до 100 слів. Майбутні кредитори побачать примітку в процесі перевірки КІ.

Порада: залишаючи коментар, не будьте занадто емоційні. Посилайтеся на реальні факти.

Як поліпшити кредитну історію

Експерти рекомендують по черзі отримувати і погашати невеликі позики. Саме по черзі, щоб не було накладок по виплатах. Найкраще брати маленькі суми на короткий термін в банку або МФО. Ви можете кілька разів оформити кредит на картку без фото та дзвінків від Неокредит на суму 500 грн. Після погашення заборгованості знову подати заявку та отримати кошти. Таким чином, вам не доведеться виплачувати шалені відсотки і ви точно зможете погасити борг. Після кожного успішно закритого договору, КІ буде оновлюватися. Це дозволить поступово зі злісного неплатника перетворитися на добропорядного позичальника. Кредитори почнуть проявляти більше довіри і покращувати умови кредитування. Нижче представлені інші варіанти вирішення задачі.

Законні способи виправити кредитну історію в Україні:

  • Мікропозики в МФО. Найкоротший шлях до усунення проблеми. Можна звернутися в МФО Neocredit і оформити позику на 500 гривень на 5 днів. Для нових клієнтів діє вигідна процентна ставка — 0,9%. Переплативши менше 23 гривень, ви станете на крок ближче до підвищення власного рейтингу.
  • Кредитна карта. Більшість українських банків видає кредитки без перевірки в БКІ. Можна отримати картку з невеликим лімітом і постійно нею користуватися: купувати продукти, корм тваринам, оплачувати комунальні. Головне — вчасно погашати заборгованість. Через деякий час активного користування вдасться оновити КІ.
  • Особливі програми. У деяких банках і МФО діють спеціальні програми, беручи участь в яких можна змінити кредитну історію. Вони потребують тривалої співпраці, великих сум і високих відсотків, однак мають хорошу результативність.
  • Мікрокредити в банку. Найменш популярний спосіб поліпшення кредитної історії в Україні. Передбачає оформлення невеликої готівкової позики в банку під високі відсотки.
  • Депозит. Довести свою платоспроможність кредитору можна за допомогою грошового депозиту. Вкласти гроші можна в компанію, де в подальшому передбачається кредитування.
  • Товари в розстрочку. Можна укласти договір з банком на оформлення розстрочки. Найкраще купувати недорогі товари (до 5000 гривень), щоб не розоритися на відсотках. Це популярний спосіб швидко покращити кредитну історію, який також дозволяє придбати потрібну річ.
  • Рефінансування та реструктуризація. Програми реструктуризації або рефінансування є практично в кожному банку. Їх суть полягає в зменшенні суми щомісячного платежу шляхом збільшення термінів кредитування. Оновлені умови дозволяють позичальникові своєчасно вносити регулярні платежі, не порушуючи чистоту КІ.

Тепер ви знаєте, як поліпшити кредитну історію, якщо були прострочення. Перший крок до досягнення мети можна зробити прямо зараз, якщо оформити заявку на видачу невеликої мікропозики в МФО Неокредит. Вчасно закривши договір, вам вдасться серйозно підвищити свій рейтинг.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Взяти кредит