Що буде, якщо не платити кредит в Україні ᐈ Наслідки несплати кредиту - Neocredit
13896 

Що буде, якщо не платити кредит – можливі наслідки та поради експертів

Зміст
  1. Що буде, якщо не віддавати кредит
  2. Наслідки невиплати кредиту
  3. Що буде, якщо не платити кредит 3 роки
  4. Що буде, якщо не платити кредит та немає майна
  5. Чи можуть посадити за несплату кредиту в Україні
Компанія Неокредит спільно з юристами та фінансовими експертами вирішила відповісти на запитання, що буде, якщо не платити кредит. Ця тема цікавить багатьох українців, які отримали (або збираються) грошову позику. Адже від форс-мажорних ситуацій ніхто не застрахований. Раптове скорочення на роботі, хвороби близьких, втрата працездатності — причини несплати можуть бути різними. Але результат один: утворюються прострочення, набігають відсотки, накладаються штрафи. Сховатися від кредиторів — не найкращий варіант. Вихід із ситуації краще шукати разом. В іншому випадку наслідки можуть бути дуже плачевними.

Що буде, якщо не віддавати кредит

Дії кредиторів по відношенню до боржника можуть бути різними. Як правило, все починається з повідомлення про прострочення, що утворилося через дзвінок або смс-повідомлення.

Якщо після цього позичальник не віддав борг, на нього чекають такі наслідки неповернення кредиту:

  • нараховуються пені та накладаються штрафні санкції з першого дня прострочення;
  • інформація передається до БКІ (Бюро кредитних історій) та з’являються негативні позначки у кредитній історії;
  • якщо позичка бралася під заставу майна, її конфіскують;
  • справа передається до колекторського агентства;
  • починається судовий розгляд.

Докладніше про негативні наслідки читайте далі.

Наслідки невиплати кредиту

Громадяни, які мають неоплачені боргові зобов’язання, неминуче стикаються з такими наслідками:

  • Штрафи. Відповідно до умов кредитного договору, у разі будь-якого прострочення позичальнику автоматично нараховуються пені та штрафи. В результаті борги накопичуються, як снігова куля, і виплатити їх стає все важче.
  • Негативні позначки в КІ. Інформація про прострочення та заборгованості автоматично передається до БКІ. Зниження кредитного рейтингу та негативні позначки у КІ суттєво зменшують шанси клієнта на отримання нової позики. В очах кредиторів людина стає неблагонадійною, тому на нормальну відсоткову ставку в майбутньому може не розраховувати.
  • Дзвінки та виїзди за адресою проживання. Якщо хтось перестав платити кредит, банк почне нагадувати про несплату через дзвінки, смс та email-розсилки. Крім цього, уповноважені співробітники можуть відвідати клієнта за адресою проживання, а також його поручителя або заставника. Можливо, погасити заборгованість людину це не змусить, але нерви потріпле неабияк.
  • Вимога достроково сплатити заборгованість. Якщо позичальник перестав виконувати зобов’язання за договором, банк має право вимагати достроково повернути кредит та нараховані за ним відсотки (якщо це передбачено умовами договору).
  • Суд. Як правило, передача справи до суду є заключним кроком, якщо не віддати кредит онлайн. Судовий розгляд може тривати протягом кількох місяців. Відповідно до рішення суду щодо боржника відкривається виконавче провадження. Виконавча служба вживатиме всіх заходів примусового виконання судового акта для стягнення простроченої заборгованості.
  • Обмеження прав. На підставі виконавчого провадження судовим приставом може бути покладена заборона на виїзд за кордон особі, яка має заборгованість. У деяких випадках також може бути заборонено керування транспортним засобом. Особливо неприємно це для людей, які заробляють візництвом.
  • Арешт майна. Чим ще загрожує несплата кредиту банку — арештом майна позичальника: нерухомості, транспортних засобів, побутової техніки, цінних паперів тощо. Надалі вони можуть бути реалізовані за наявну заборгованість.
  • Арешт рахунків. Якщо не сплачувати кредит після суду, крім майна, арешт також накладається на кошти боржника, що зберігаються на будь-яких рахунках — депозитних, розрахункових, пенсійних, зарплатних тощо. Гроші буде списано у рахунок боргу за кредитним договором.

Що буде, якщо не платити кредит 3 роки

Загальний термін позовної давності становить три роки. Це означає, що подати до суду на боржника та вимагати оплати заборгованості кредитор може лише у ці 36 місяців. Після закінчення цього часу позичальник має право не виплачувати кредит, а банк — не може вимагати повернення коштів. Звичайно, це лише теорія, а на практиці все набагато складніше. Багаторічний досвід дозволив кредиторам знайти лазівки у законі, щоб не допускати подібних ситуацій.

Найбільш поширені хитрощі з боку банківських організацій:

  • подання позовної заяви до суду або продаж боргу колекторам незадовго до закінчення строку позовної давності. Нерідко при невеликій заборгованості банки зовсім не вимагають погашення, доки її розмір не збільшиться;
  • відсутність єдиної думки щодо дати початку відліку трьох років. Їх як мінімум може бути три: момент оформлення кредиту, першого прострочення або закінчення терміну кредитування.

У чинному законодавстві чітких часових позначень немає. Вказано лише, що починати відлік слід з моменту, коли кредитору стало відомо про прострочення. Якщо враховувати сучасну судову практику, у більшості розглянутих та виграних справ початком позовного строку вважається внесення останнього платежу за кредитним договором або закінчення терміну дії договору.

Однак у разі, якщо банк вирішив достроково витребувати погашення всієї суми заборгованості та відправив позичальнику письмову вимогу, тоді відбувається зміщення терміну дії кредитного договору на дату, зазначену у вимозі.

Важливо розуміти, що несплата кредиту три роки не звільняє позичальника від боргів. Закінчення терміну позовної давності лише дозволяє банку вимагати погашення заборгованості через суд. Проте залишаються інші заходи впливу: дзвінки, смс-повідомлення, виїзди уповноважених співробітників за адресою проживання, продаж справи до колекторського агентства. Такі дії не порушують умов договору чи українське законодавство. Тому цілком можуть застосовуватися по відношенню до людини, яка має борги.

Таким чином, думка, що банку можна не платити кредит 2 роки, 3 роки і більше, внаслідок чого він анулюється, помилкова.

Що буде, якщо не платити кредит та немає майна

За наявності у власності будь-якого майна (рухомого та нерухомого), рахунків, активів виконавча служба може накласти на них арешт. У тому числі можливий виїзд за місцем проживання та опис майна (побутової техніки, антикваріату). Якщо ніякого майна у власності у боржника немає або він встиг переоформити все на родичів, то й заарештовувати нічого. Майно, яке перебуває під арештом, може бути реалізоване в рахунок погашення заборгованості. Іноді це рятує позичальників від глибокої боргової ями.

Розглянемо ситуацію: з певної причини ви перестали вносити регулярні платежі за раніше оформленою позикою. Потім дізналися, що буде, якщо не платити онлайн кредит і вирішили переоформити квартиру чи автомобіль на іншу людину. Цей факт було виявлено, внаслідок чого угоду купівлі-продажу вдалося оскаржити. Підсумок: замість того, щоб внести в рахунок боргу кошти, витрачені на оформлення документів, ви заробили собі ще більше проблем.

Чи можуть посадити за несплату кредиту в Україні

Законом України не передбачено кримінальної відповідальності для людей, які перестали виплачувати кредит. Саме цим часто лякають боржників кредитори та представники колекторських компаній. Кримінальна справа може бути порушена лише за фактом шахрайства при отриманні кредитних коштів. Відповідальність за шахрайство настає у тому випадку, якщо позичальник навмисне надав банку підроблені документи та з самого спочатку планував не віддавати борг. Однак якщо погашення позики відбувалося хоча б кілька разів, клієнт не може вважатися шахраєм, оскільки виконував умови кредитного договору.

Якщо вам нема чим виплачувати позику, не варто ховатися від кредиторів і дозволяти зростати заборгованості. Краще якомога раніше почати вживати заходів. Перше, що потрібно зробити — звернутися безпосередньо до банку, пояснити ситуацію та надати докази втрати платоспроможності. І вже разом із позикодавцем знайти найкращі шляхи вирішення проблеми, будь то реструктуризація, рефінансування чи ін.

Тепер ви знаєте, що буде, якщо не віддати кредит, і зможете вчинити мудро!

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Взяти кредит