Як дізнатися кредитний рейтинг ᐈ Як підняти кредитний рейтинг - Neocredit
13878 

Як підняти кредитний рейтинг

Зміст
  1. Як дізнатися свій кредитний рейтинг
  2. Які фактори впливають на кредитний рейтинг
  3. Як перевірити свою кредитну історію
  4. Робочі способи покращити кредитний рейтинг
Кредитний рейтинг — це сукупність різних факторів, за допомогою яких можна оцінити благонадійність клієнта. Він безпосередньо залежить від кредитної історії, оскільки практично її резюмує. Для кредитора скоринг є індикатором платоспроможності людини. На нього переважно орієнтуються під час ухвалення рішення про видачу кредиту.

Рейтинг — це певне числове значення або бали. Від кількості балів залежать шанси на отримання позикових коштів. Середнім показником для українців є 360-450 балів. При такому КР можна розраховувати на схвалення кредиту практично у будь-якій фінансовій установі.

Кредитний рейтинг в Україні складає спеціальна програма за участю аналітиків. Його можуть підраховувати самі банки або спеціалізовані агенції — БКІ (Бюро кредитних історій).

Загалом в Україні діє три бюро:

  • УБКІ (Українське Бюро кредитних історій);
  • МБКІ (Міжнародне Бюро кредитних історій);
  • ПВБКІ (Перше Всеукраїнське Бюро кредитних історій).

Саме з цих джерел беруть інформацію про позичальників усі фінансові установи нашої країни. МФО Неокредит також перевіряє відомості в бюро, перш ніж схвалити кредит онлайн на картку ПриватБанку. Проте так званий «прохідний бал» у нас набагато нижчий, ніж у банках та інших організаціях.

Як дізнатися свій кредитний рейтинг

Кредитна історія здатна багато розповісти про людину, її життя і фінансове становище. Тому її друга назва — фінансове досьє. У ньому зібрана вся необхідна інформація для оцінки платоспроможності клієнта. Це ПІБ, адреса реєстрації, місце роботи, сума щомісячного доходу, дати отримання та погашення кредитів, наявність прострочень та боргів. На підставі цього досьє нараховуються бали та формується кредитний рейтинг людини.

В Україні існує кілька БКІ, які накопичують та обробляють інформацію про фізичних та юридичних осіб. Вони абсолютно не пов’язані одне з одним. Різні бюро використовують різні методи аналізу даних та оцінки позичальників. Тому показники в них можуть відрізнятись один від одного. Так відбувається тому, що звіт формується на підставі багатьох факторів: наявність судимостей, аліментів, сімейний стан та багато іншого.

Як правило, різниця невелика. Якщо людина добропорядно виконує взяті він зобов’язання по виплатам, її КР апріорі буде високим, незалежно від методу оцінки. У свою чергу, у закоріненого боржника перевірка кредитного рейтингу на сайтах усіх агенцій виявить мінімальні показники. Дізнатися скоринговий бал можна безпосередньо звернувшись до БКІ.

Які фактори впливають на кредитний рейтинг

Як було зазначено, на КР впливає безліч чинників. Деякі з них є дуже специфічними, як, наприклад, стать, наявність машини, ведення соцмереж та ін.

Основними з маркерів є:

  • тривалість та стан кредитної історії людини та її родичів;
  • кількість відкритих кредитів;
  • своєчасне погашення попередніх кредитів;
  • регулярність внесення платежів по аліментам, податкам, штрафам, комунальним послугам;
  • судимості, включаючи умовні;
  • достовірність наданих документів;
  • наявність обтяжень на рухоме та нерухоме майно;
  • вік людини;
  • офіційне працевлаштування та стаж роботи;
  • сімейний стан;
  • наявність неповнолітніх дітей;
  • додаткові джерела прибутку;
  • кількість запитів на ознайомлення з історією.

В облік береться інформація, накопичена за певний проміжок часу. Найчастіше це відрізок 3-5 років. Так званий прохідний бал також залежить від суми кредиту.

Вирішивши перевірити кредитний рейтинг, пам’ятайте, що ці показники впливають на бал не окремо, а в поєднанні один з одним. До того ж, один фактор у сукупності з іншим може чинити зовсім не такий вплив, як із третім. Наведемо простий приклад: один позичальник припустився прострочення вперше, а другий — допускає їх регулярно. При цьому рейтинг першого знизиться більше, ніж другого. Цей інший, у якого бувають заборгованості за кожною взятою позикою, може зовсім не помітити зниження КР. У нашому МФО можуть отримати кредит онлайн без верифікації картки навіть люди з низьким рейтингом. Рішення щодо видачі позики приймається на підставі сукупності різних факторів.

Як перевірити свою кредитну історію

Якщо ви поставили собі за мету підняти кредитний рейтинг або просто хочете його перевірити, необхідно знати всі джерела отримання інформації. Основним із них є сайт ubki.ua (Українське Бюро кредитних історій). Для перевірки необхідно натиснути на кнопку «Увійти», ввести номер телефону та дату народження. Також дізнатися про свій КР можна в інтернет-банкінгу (розділ «Мої рахунки») або мобільному додатку ПриватБанку. Крім того, для Android та IOS розроблені спеціалізовані програми для перевірки, завантажити які можна в Google Play та App Store. Найбільш популярними з них є «Кредитна історія» та «Sender».

Робочі способи покращити кредитний рейтинг

Існує кілька робочих способів підвищення:

  • Переконайтеся у відсутності помилок. Помилки в кредитній історії велика рідкість, але все ж таки зустрічаються у деяких громадян. Тому необхідно ретельно вивчити власне досьє, проаналізувати усі факти. Бувають ситуації, коли в КІ є кредит або прострочення, що не належать людині. У такому разі можна подати заявку до БКІ з вимогою прибрати цю інформацію. Видаливши хибні дані, вдасться швидко підвищити кредитний рейтинг.
  • Оформіть кредитну картку. Відсутність КІ та нульовий рейтинг також сильно знижують шанси отримати кредит. Як оцінити надійність клієнта, якщо про нього немає інформації? При отриманні кредитної картки навіть з невеликим лімітом дані про вас, як про позичальника, надходять до БКІ.
  • Платіть готівкою. Чим менше ви користуватиметеся кредитною карткою, тим нижчими будуть відсотки та загальний борг. По мірі зменшення заборгованості КР зростатиме.
  • Тверезо оцінюйте свої сили. Якщо ваш щомісячний дохід становить 10000 гривень, з яких 7000 йде на оплату житла, комунальних послуг, транспортні витрати та ін. а ви хочете отримати в позику 3000 грн. на термін 14 днів під 1,9%, то повна сума для погашення становитиме 3835 грн. Таким чином, велика ймовірність не впоратися з навантаженням, прострочити виплату і тим самим не підняти кредитний рейтинг, а знизити його. Маючи щомісячний дохід 10 тис грн, не варто оформлювати кредит онлайн цілодобово на суму понад 2000 грн. Таким чином, ви підвищите свої шанси на успішне погашення заборгованості.
  • Реорганізуйте борг. Суть послуги полягає у зміні кредитором чинних умов кредиту з метою полегшення обслуговування боргу. Іноді банки йдуть навіть зниження процентної ставки. Після зменшення навантаження по виплатам, людина перестає здійснювати прострочення і згодом їй вдається виправити кредитний рейтинг.
  • Зверніться за рефінансуванням. Рефінансування — це оформлення нового цільового кредиту на погашення старого. Нова позичка береться або на більш тривалий термін, або під менший відсоток. В обох випадках можливість допустити нові прострочення значно знижується.
  • Контролюйте КР. Якщо ви поставили собі за мету збільшити кредитний рейтинг, регулярно перевіряйте його стан. Зниження балів відбувається на 30 день прострочення, а потім знову на 90 день. За наявності заборгованості необхідно знайти спосіб її сплатити. Що раніше ви це зробите, то більше шансів буде зберегти позиції в рейтингу. Адже понад 30% КР визначається регулярністю платежів.
  • Використовуйте мікропозики. Одним із дієвих способів, що дозволяють швидко покращити свій кредитний рейтинг, є оформлення та своєчасне погашення невеликих позик у МФО. Головне, щоб сума та терміни кредитування були мінімальними. Тільки в такому випадку ви гарантовано не допустите прострочення. Наприклад, можна раз на 2-4 тижні брати автоматичний кредит на картку на 500 грн на 5 днів від Неокредит. Це відносно невелика сума, тож проблем із погашенням виникнути не повинно. Після 5-6 таких маніпуляцій ваш КР реабілітується. Набравши достатньо балів, можна буде звернутися до банку для отримання великої позики.

Останній пункт справді дозволяє оперативно підвищити свій кредитний рейтинг. Вибравши цей спосіб, ви можете звернутися до МФО Неокредит і оформити позику всього за двома документами — паспортом та ІПН. Ми не вимагаємо пред’являти їх особисто. Більше того, видаємо кредит онлайн без дзвінків та фотографій.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

    Взяти кредит